Meggymártás
Meggymártással a főtt marhahús mennyei.
Hozzávalók
20 dkg meggy
1 alma
4 dk liszt
1,5 dl tejföl
0,5 dl tejszín
1 dl vörösbor
5 dkg cukor
fél citrom
szegfűszeg
fahéj
só
A meggyet kimagozzuk, kevés sóval, cukorral, a felkockázott almával a szegfűszeg, fahéj és citromhéj kivonatával ízesített vízben feltesszük főni.
A liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük, hozzáadjuk a habtejszínt, borral felöntjük, és még egyszer felforraljuk. Forrón tálaljuk.
Ízét feljavíthatjuk azzal, hogy a főtt meggy egy részét áttörve adjuk a mártáshoz. Jobb ízű, ha a mag egy részét mozsárban megtörjük, vörösborral kiforraljuk, és hozzászűrjük a kész mártáshoz. (A magokat főzőzsákban bele is főzhetjük a mártásba, majd ha elkészült, könnyedén eltávolíthatjuk.)
Húslevesben kifőtt marhahússal isteni.
Utolsó módosítás:
2004.11.07