TONHAL GYÖMBÉRMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:
Elkészítés:
A halakat miután felengedtük mirelit állapotukból, sózzuk, borsozzuk. Egy közepes serpenyőben vaj – olaj keverékét forrósítunk és mikor már kellő hőmérsékletű, beletesszük a halszeleteket. Az olaj-vaj keverékén mindkét oldalukat illatosra sütjük. Nem kell a haldarabokat agyon puhítani, mert akkor elvesztik a kellemes textúrájukat.

Pár perc múlva kiszedjük őket a serpenyőből, és amíg elkészítjük hozzájuk a mártást, egy nagyobb fóliát ragadva beburkoljuk a halakat és 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hogy melegen maradjanak.

Most jön a mártásalkotás. A serpenyőben ott vannak a jó kis sült haldarabkák. A mártáshoz először is a serpenyőbe öntünk 2-3 evőkanálnyi szójaszószt. Ezután 2 deci vizet és jöhet a lényeg, az illatos gyömbér. Egy kb. 5 cm-es darabot szépen belereszelünk a serpenyőbe, hogy jól belefőjön az íze a szószba. Miután már a gyömbér is belekerült, jöhet az édes, lágy méz, úgy 1 evőkanálnyi.

Ha már a szószban van az édes, a fűszeres, a sós íz, végül jöhet hozzá csípősnek 1 apróra vágott, kimagozott chilipaprika és savanyúnak 1 félbevágott zöldcitrom leve is. Miután ezzel is megvagyunk, az egészet elkezdjük összefőzni.

Néhány percnyi kevergetés után a mártás már nagyjából elkészült. Most már nincs más dolgunk hátra, mint hogy erős tűzön beforraljuk. Amíg a gyömbéres mártás forrdogál, addig egy csokornyi koriandert apróra vágunk.

Ha a mártás már jó szirup sűrűségű, a serpenyőt levesszük a tűzről, kivesszük a halakat a sütőből és tálalásként a halszeletekre kanalazzuk a gyömbéres mártást. Ízturbózásként meghintjük őket apróra vágott korianderrel és néhány csepp zöldcitrom lével.

2 nagy adag lesz belőle

Utolsó módosítás: 2004.11.07