KÓKUSZOS TEJBERIZS ANANÁSSZAL
Hozzávalók:
4 + kb. 2˝ deci 1,5%-os zsírtartalmú tej
10 + 5 deka kókuszreszelék
15 deka rizs
bő 3 deci víz
csipetnyi só
10 deka méz
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 citrom
3 karika lecsepegtetett konzervananász (10 deka)
˝ kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
4 deci tejet előző nap összekeverek 10 deka kókuszreszelékkel, és egészen forrpontig hevítem. Mielőtt felforrna, lekapom a tűzről, és várok, míg kihűl. Ha már hideg, beteszem a hűtőbe. Itt az éjszaka során beleoldódik a kókusz íze. Másnap leszűröm, elbúcsúzom a kiáztatott kókuszreszeléktől, és a tej mennyiségét 4 decire pótolom.
Ezután megmosom a rizst, szűrőben lecsepegtetem, és egy kisebb fazékba teszem. Rögtön felöntöm a vízzel – ez kb. kétszerese a rizs mennyiségének –, adok hozzá csipetnyi sót, és mérsékelt tűzön kb. 15 perc alatt puhára főzöm. Akkor jó, ha kicsit tocsakos marad.
A puha rizshez hozzákeverem a kókuszízű tejet, a maradék 5 deka kókuszreszeléket, a mézet és a vaníliaaromát . Belereszelem a megmosott citrom héját is, majd mérsékelt tűzőn 7-8 perc alatt kevergetve összeforralom az egészet.
Közben lecsöpögtetem, és apróra vágom az ananászt.
Végül az ananászfalatokat is belekeverem a kókuszos tejberizsbe, amelyet szétosztok 6 üvegtálkába. Tálalásig hűtőben tartom, és mielőtt bekanalaznánk, előfordul, hogy ráhintek még egy kis őrölt fahéjat is.
6 adag lesz belőle.
Utolsó módosítás:
2004.11.07