Ilona almás pitéje
Hozzávalók:
2 kg alma
cukor
almás rétes fűszerkeverék
[Pite] Tésztához:
70 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 kanál zsír
3 tojás sárgája
+ 1 tojás sárgája a kenéshez
10 dkg cukor
1 pohár tejföl
1 csipet só
1 sütőpor
Díszítéshez:
1 alma
2 dl habtejszín
kevés citromlé
Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.
[Tésztát nyújt] A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, melyet kétharmad egyharmad arányban szétosztunk. A nagyobbik tésztahalmot kinyújtjuk és kizsírozott tepsi aljára fektetjük, kicsit megszurkáljuk.
Erre simítjuk a reszelt almát, megszórjuk cukorral és fahéjjal. A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk és lefedjük vele az almát. A tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk és kb. 25- 30 perc alatt készre sütjük.
Díszítés:
Az almát kimagozzuk, héjastól 1 cm-es karikára vágjuk, citromlével enyhén meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be, majd néhány szeletet egy-egy tányérra teszünk. Habzsákból keményre felvert tejszínhab halmokat nyomunk az almakarikák közepébe. (De egyszerűen körbe is fújhatunk egy-egy pite szeletet.)
Tipp:
Egy kisebb pitetésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtunk, és éles késsel almaformákat és kis leveleket vágunk belőle. Ezeket szépen ráilleszthetjük egy-két csepp tojásfehérjével a felső tésztarétegre. Ezt követően kenjük meg tojássárgájával, és tesszük a sütőbe.
Utolsó módosítás:
2004.11.07