Ilona almás pitéje

Hozzávalók:
[Pite] Tésztához:
Díszítéshez:

Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.

[Tésztát nyújt] A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, melyet kétharmad egyharmad arányban szétosztunk. A nagyobbik tésztahalmot kinyújtjuk és kizsírozott tepsi aljára fektetjük, kicsit megszurkáljuk.

Erre simítjuk a reszelt almát, megszórjuk cukorral és fahéjjal. A kisebbik tésztadarabot is kinyújtjuk és lefedjük vele az almát. A tojássárgájával megkenjük, megszurkáljuk és kb. 25- 30 perc alatt készre sütjük.

Díszítés:

Az almát kimagozzuk, héjastól 1 cm-es karikára vágjuk, citromlével enyhén meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be, majd néhány szeletet egy-egy tányérra teszünk. Habzsákból keményre felvert tejszínhab halmokat nyomunk az almakarikák közepébe. (De egyszerűen körbe is fújhatunk egy-egy pite szeletet.)

Tipp:

Egy kisebb pitetésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtunk, és éles késsel almaformákat és kis leveleket vágunk belőle. Ezeket szépen ráilleszthetjük egy-két csepp tojásfehérjével a felső tésztarétegre. Ezt követően kenjük meg tojássárgájával, és tesszük a sütőbe.

Utolsó módosítás: 2004.11.07