Makaróni gombamártással
Hozzávalók:
25 dkg makaróni
só
2 tojás
őrölt bors
2 paradicsompaprika
4 dl tejföl
diónyi vaj
Gombamártáshoz:
20 dkg gomba
7 dkg vaj
só
őrölt bors
metélőhagyma
5 dkg liszt
3 dl csirkeleves (húsleveskockából)
1 dl tejföl
A makarónit két centiméteres darabokra tördeljük, és sós vízben kifőzzük. A tojások sárgáját habverővel jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A paradicsompaprikát apró kockákra vágjuk. Tiszta konyharuhába tesszük a paprikát és kifacsarjuk a levét, hogy ne fesse meg az ételt. A kockákat a tojáshoz keverjük, majd a tejfölt is hozzáadjuk.
A mártást a makarónira önjük és összekeverjük vele a tésztát. A tojásfehérjét felverjük, és a tésztát ezzel lazítjuk. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, és előmelegített sütőben 165 fokon egy órán át sütjük. Forrón, gombamártással tálaljuk.
A gombaártáshoz a gombát vékonyra felszeleteljük, vajon sóval, borssal ízesítve megpároljuk, apróra vágott metélőhagymát adunk hozzá. A megmaradt vajból és lisztből világos rántást készítünk, a csirkehúslevessel apránként felöntjük, és a tejföllel folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük, végül hozzáadjuk a gombához. Megsózzuk, borsozzuk és melegen a makarónira öntjük.
Utolsó módosítás:
2004.11.07