Barbara féle híres pulyka (Hegyi Barbara)
Hozzávalók:
4 szelet tenyérnyi, ujjnyi pulykamell filé
2 narancs
2 körte
2 alma
1 cs. aszalt szilva
őrölt fahéj
só
bors
chili por
kb. 3-4 dl rosé vagy száraz fehér bor
olaj
2 dl tejföl
kristály cukor
8 szelet bacon szalonna
4 szelet füstölt sajt
méz
A hús szeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk és meghintjük ízlés szerint chili porral. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és hozzáöntünk kb. 2 dl bort. Ha felforrósodott, hirtelen megsütjük a hússzeletek mindkét oldalát annyira, hogy kifehéredjenek.
Egy magas falú, hosszúkás tálban élére állítjuk a húsokat, mindegyik szelet hús mellé egy szelet füstölt sajtot társítunk, és a hús-, illetve a sajtszeleten áthajtjuk, úgy hogy a bacon a tetejére kerüljön. Így tesszük egymás mellé a szeleteket az edényben. Ha kész, langyos sütőbe tesszük, nehogy kihűljenek.
Egy másik serpenyőben a cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a boros olajos levet, majd hozzákeverjük a tejfölt, jól elkeverjük, és a húsra öntjük. Alufólia alatt kb 45 percig sütjük / pároljuk. Amíg sül a hús, a gyümölcsöket megtisztítjuk, de csak a narancs héját húzzuk le, az alma és a körte magházát kivesszük, cikkekre szedjük, illetve vágjuk a gyümölcsöket.
A kb. 45 perc elteltével a gyümölcs cikkeket a húsra helyezzük úgy, hogy az ívelt felük legyen felfelé, és egy pár percig még pároljuk fólia alatt, majd levesszük a fóliát és az egészet megkenjük mézes borral, és így pirosra, fényesre sütjük - már fólia nélkül. Burgonyapürét kínáljunk hozzá.
Utolsó módosítás:
2004.11.07