Csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és fele porcukorral, felengedjük a tejjel, majd csomómentesen elkeverjük a liszttel. Könnyedén közékeverjük a kevés cukorral keményre felvert tojásfehérjét.

Megforrósított vajon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, de mindig csak az egyik felét sütjük meg. Óvatosan egymásra helyezzük a félig átsütött palacsintákat, majd forró sütőbe téve készre sütjük.

Szeletelve tálaljuk tetszés szerint lekvárral, csokoládéöntettel, borsodóval, vagy puncsmártással.

Sütés közben a félig átsütött palacsintákat egyenként megszórhatjuk darált dióval is, de ilyenkor a lágy felével fölfelé tegyük a hőálló tálba, majd az utolsó palacsintát sült felével fölfelé tegyük a palacsinták tetejére.

Puncsmártás

Hozzávalók:
A tejet kevés cukorral és vaníliával feltesszük főni, közben a tojássárgájákat a többi cukorral jól kikeverjük és kevés lisztet hozzáadva simára eldolgozzuk.

A felforralt tejet vékony sugárban, habverővel kevergetve hozzáöntjük és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve forráspontig hevítjük. Nem forraljuk, mert a tojás összefutna benne.

Ha kissé lehűlt, a felvert tejszínhabhoz vékony sugárban öntve, óvatosan kevergetve hozzáadjuk. Közvetlenül tálalás előtt keverjük el benne a rumot.

Utolsó módosítás: 2004.11.07