Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:
4 tojás
5 dkg vaníliás porcukor
3,5 dl tej
8 dkg finomliszt
5 dkg vaj
6 dkg vaj a sütéshez
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és fele porcukorral, felengedjük a tejjel, majd csomómentesen elkeverjük a liszttel. Könnyedén közékeverjük a kevés cukorral keményre felvert tojásfehérjét.
Megforrósított vajon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, de mindig csak az egyik felét sütjük meg. Óvatosan egymásra helyezzük a félig átsütött palacsintákat, majd forró sütőbe téve készre sütjük.
Szeletelve tálaljuk tetszés szerint lekvárral, csokoládéöntettel, borsodóval, vagy puncsmártással.
Sütés közben a félig átsütött palacsintákat egyenként megszórhatjuk darált dióval is, de ilyenkor a lágy felével fölfelé tegyük a hőálló tálba, majd az utolsó palacsintát sült felével fölfelé tegyük a palacsinták tetejére.
Puncsmártás
Hozzávalók:
4 dl tej
7 dkg cukor
1/4 rúd vanília
2 dkg liszt
1,5 dl tejszín
6 cl rum
4 tojás sárgája
A tejet kevés cukorral és vaníliával feltesszük főni, közben a tojássárgájákat a többi cukorral jól kikeverjük és kevés lisztet hozzáadva simára eldolgozzuk.
A felforralt tejet vékony sugárban, habverővel kevergetve hozzáöntjük és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve forráspontig hevítjük. Nem forraljuk, mert a tojás összefutna benne.
Ha kissé lehűlt, a felvert tejszínhabhoz vékony sugárban öntve, óvatosan kevergetve hozzáadjuk. Közvetlenül tálalás előtt keverjük el benne a rumot.
Utolsó módosítás:
2004.11.07